Welke systemen wasbare luiers zijn er?

Wegwerpluiers zijn slecht voor het milieu, daarom schakelen er steeds meer mensen over op wasbare luiers. Maar er zijn zoveel verschillende systemen, welke moet je nu kiezen? De All-In-One luier, de pocketluier, de All-In-Two luier, het Tweedelig systeem of de nachtluier? Er is zoveel keuze. Wij helpen je door alle systemen op te sommen en een woordje uitleg te geven, zodat jij de beste keuze kunt maken.

Systemen wasbare luiers

All-In-One

Deze luiers lijken over het algemeen het meest op de standaard wegwerpluier. In de All-In-One luier is een waterdicht broekje, waarin inleggers genaaid zijn. Dit werkt wel nadelig op de droogtijd, aangezien de inleggers veel vocht absorberen en niet omwisselbaar zijn. De luier is snel te verversen, dankzij de handige klitteband. Ook kun je ze van pasgeboren baby tot de zindelijkheid gebruiken, aangezien ze met de klitteband verstelbaar zijn. De AIO luier is wel een duurder systeem, maar zijn dus ideaal om over te schakelen van wegwerp naar wasbaar. Het grote nadeel van deze luier is dat ze gevoeliger zijn voor lekken, vooral bij de liezen, als je ze niet snel genoeg verschoond. Daarom is het niet zo handig om ze ‘s nachts te gebruiken.

Pocketluiers

De pocketluier is sterk vergelijkbaar met de All-In-One luiers. Het grote verschil is dat je in de pocketluier een zakje kan vinden waarin je inleggers stopt. De luiers zelf hebben dus een snelle droogtijd, aangezien de inlegger niet vastgemaakt zijn. Je moet wel altijd alles in de was gooien, nadat de luier vuil is. Je kan zelf kiezen welke inleggers je koopt, welk merk, wasbaar of wegwerp. Het is in het begin altijd even zoeken naar de beste inleggers, maar eenmaal je de juiste hebt gevonden, zit je voor altijd goed.

De pocketluier is gemaakt van een waterdichte buitenkant en heeft een zachte binnenkant van fleece, suède of katoen. De pocketluier heeft drukknopen, waardoor ze ook verstelbaar zijn. Toch is de pasvorm van de luier niet zo goed voor pasgeboren baby’s, dus je kan ze best pas vanaf 3 maanden gebruiken. Vanaf dan gaan ze wel makkelijk de rest van de luiertijd mee. Toch zijn er ouders die na verloop van tijd overschakelen naar het tweedelige systeem (zie hieronder), aangezien de pocketluiers niet voldoende kunnen absorberen. Maar er zijn natuurlijk ook ouders die grote fan zijn van de pocketluiers met de juiste combinatie inlegger.

All-In-Two / Snap-In-One

De Snap-In-One luier lijkt op zijn beurt weer hard op de pocketluier. Ze bestaan allebei uit de combinatie van een luier en inleggers. Bij de All-In-Two luier kan je de inleggers vastklikken aan de hand van drukknopen, waardoor enkel deze vuil worden. Zo hoef je niet steeds de hele luier mee in de was te gooien, maar hoef je enkel de inlegger te vervangen. Hier is de droogtijd dus ook heel kort. In tegenstelling tot de pocketluiers, zijn deze luiers heel slang en is de pasvorm dus geschikter voor pasgeboren baby’s. Is jouw kleintje een grote plasser? Dan is deze pamper misschien niet voor jou, aangezien ze soms niet voldoende kunnen absorberen.

Tweedelig systeem

Wil je een lekvrije luier? Dan is het tweedelige luiersysteem de juiste keuze. Je gebruikt namelijk twee lagen: een bamboe of katoenen luier en een waterdicht broekje. Door de luier kunnen ze veel absorberen, door het overbroekje is de kans op lekken heel klein. Twee nadelen: je hebt extra werk tijdens het verschonen en de droogtijd is veel langer dan bij de andere luiersystemen. Het overbroekje hoef je wel niet altijd te vervangen, deze kan je 3 tot 5 keer hergebruiken. Er zijn verschillende soorten overbroekjes verkrijgbaar. Je hebt verstelbare overbroekjes, maar ook overbroekjes met verschillende maten. Dit hangt allemaal af van het merk en jouw persoonlijke voorkeur.

Nachtluiers

Als jouw kleintje een grote plasser is, of al wat ouder is, dan kies je best voor een wasbare nachtluier. Door het overbroekje of wolbroekje dat je over deze nachtluier trekt, zal hij zeker niet gaan lekken. Daarnaast is hij ook heel absorberend, maar je kan ook altijd extra inleggers gebruiken om nog meer plas op te nemen. De luier is dus wel enorm dik, met als gevolg dat ze ook een lange droogtijd hebben. Je kan ze ook overdag gebruiken, indien nodig, met of zonder inleggers.

Welke wasbare luiers zijn het beste?

Ontdek de beste wasbare luiers via Pakske.

Geschreven door Margot
Luiergids neemt deel aan het Amazon Services LLC Associates Programma, een affiliate advertentieprogramma dat is bedoeld om sites advertentievergoedingen te geven door te adverteren en te linken naar Amazon.
Ontbreekt er iets? Heb je een foutje opgemerkt? Heb je tips? Laat het ons weten!

Messenger     WhatsApp     E-mail
Laatste prijzen update: 03/03/2024