Brengen smart products de veiligheid van je kind in gevaar?

We kunnen er vandaag de dag niet meer om heen: we leven in een digitaal tijdperk. Een tijdperk van technologische vooruitgang en ‘slimme objecten’. Deze slimme objecten zijn in het leven geroepen om het ons makkelijker te maken. Tegenwoordig kan alles gemeten én geweten worden via deze high-tech uitvindingen en een druk op een knop. Zelfs ‘smart diapers‘ veroveren vandaag de dag de consumentenmarkt. Maar is die constante technologische vooruitgang wel zo goed voor ons? Of gaat dit ten koste van onze persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van onze kinderen?

Er is een overvloed aan producten. Elke dag komt er wel iets nieuws op de markt. Bedrijven proberen de concurrentie telkens een stapje voor te zijn met de ontwikkeling van hun nieuwe producten. De ‘smart’ producten vinden hun plaats in het gamma van steeds meer bedrijven. Niemand wil graag stil blijven staan. Ook wij zelf niet. Wanneer er iets nieuws op de markt komt, willen velen dit maar al te graag uittesten. Het uittesten van nieuwe smart producten, lijkt dan ook de uitgewezen kans voor velen. Zo ook het gebruik van ‘smart diapers’ voor je baby.

De gevaren van smart objects

De ‘smart’ industrie werd op korte tijd plots zeer populair. Het enthousiasme van consumenten kwam er grotendeels door de nood aan innovatie. Net omdat dit enthousiasme zo onverwachts kwam voor velen, waren de ‘smart objects’ niet op alle vlakken even goed ontwikkeld.

Zo zit het bijvoorbeeld niet altijd even goed met de online veiligheid van deze producten. De ‘smart’ producten worden vaak gebruikt als een manier voor hackers om het systeem binnen te dringen. De producten bieden de hackers de kans om je netwerk te betreden. Omdat de producten niet veel veiligheid bieden, maar wel verbonden zijn met het WiFi-netwerk, is dat voor hackers geen al te moeilijke klus.

Ook de data die opgeslagen wordt via de ‘smart’ producten is niet altijd goed beveiligd en opgeslagen. Niet alle data is uiteraard even nuttig voor hackers, maar wanneer het om gevoelige informatie gaat zoals medische informatie of informatie over je kind, wil je uiteraard niet dat dit in handen van hackers terechtkomt.

De gevaren van smart diapers

Ook de ‘smart diapers’ op zich kunnen gevaren met zich meedragen. Bij een ‘smart diaper’ kan je via een handige app te weten komen of de luier van je kind nat is, en allerlei andere informatie over de ontwikkeling van je kind. Toch kan dit ook nadelen hebben. De ‘smart diaper’ is een technologisch product. Op deze manier komt je kind dus in contact met elektromagnetische straling, en dat 24 uur per dag, zolang de baby luiers draagt. Al deze straling kan uiteraard een negatief effect hebben op je baby, en kan zelfs zijn of haar slaappatroon verstoren.

Bange ouders

Verder kan een overvloed aan informatie onnodige angsten opwekken bij ouders. Nog sneller zal gedacht worden dat er een onoverkomelijk probleem is met het kind, wanneer dit in de realiteit niet echt het geval is. Ouders zouden zich op deze manier zorgen kunnen maken om kleine verschillen in het patroon van hun kind, die eigenlijk compleet normaal zijn.

Volgens kinderartsen zijn ouders zelf nog steeds het best in staat om te zien of er iets mis is met hun kind. In samenwerking met de kinderarts van je kind, zouden ouders over het algemeen beter weten wat wel of niet goed is voor hun baby.

Kopen of niet?

Denk dus goed na wanneer je overgaat tot de aankoop van een smart product. Deze producten kunnen zeer handig lijken, maar er zijn zeker en vast nadelen aanwezig. Zoals bij elke aankoop is het belangrijk om informatie op te zoeken, en te kijken of de voordelen van het product opwegen tegen de eventuele nadelen. Op die manier kan jij, helemaal zelfstandig, overgaan tot een ‘smart’ besluit.

Geschreven door Thomas
Luiers kunnen je al snel pakken geld kosten. Daarom ging ik zelf op zoek naar een manier om prijzen te vergelijken. Et voila!
Luiergids neemt deel aan het Amazon Services LLC Associates Programma, een affiliate advertentieprogramma dat is bedoeld om sites advertentievergoedingen te geven door te adverteren en te linken naar Amazon.
Ontbreekt er iets? Heb je een foutje opgemerkt? Heb je tips? Laat het ons weten!

Messenger     WhatsApp     E-mail
Laatste prijzen update: 20/06/2024